Keresés

Részletes keresés

DLCBP Creative Commons License 1 napja 0 0 12237

Az enyém most tart +22"-nél.  😀

Előzmény: újfiú79 (12236)
újfiú79 Creative Commons License 2 napja 0 0 12236

Lehet, hogy azért feltételeztétek többen, hogy másodperces eredményeket várok el, mert több ilyen felhasználóval találkoztatok már, de ez rám nem igaz.

 

Na de a lényeg.

 

Megtörtént csak a (mint logikusan levezetted) tok lemágnesezése.

Az iránytű már nem mozdul ki az órától.

 

Az azóta eltelt egy hét alatt kevesebb mint napi 13 másodpercet sietett az elmúlt egy hétben. Ami nagyon jó, teljesen elégedett vagyok.

 

Őszintén szólva kicsit zavar is, :) mert ahogy levezetted tényleg nem okozhatja ezt a javulást a lemágnesezés. Szóval nem értem mitől lett ez most ennyire jó, miközben a hordási és tárolási szokásaimon nem változtattam. Szíjat cseréltem rajta (ami ugye nem befolyásol semmit), de más változás nem történt.

Úgyhogy elégedettséggel, de továbbra is figyelem, mert kicsit hihetetlen ez a javulás (vagy én keverem a számokat, :) vagy nem tudom mi történt).

 

Mindenesetre mindenkinek köszönöm a segítséget és a magyarázatokat, ismét tanultam pár dolgot!

Előzmény: APT (12228)
DLCBP Creative Commons License 5 napja 0 0 12235

Az enyém gyárilag 10 alatt van.  😀

Előzmény: weirdo (12232)
APT Creative Commons License 5 napja 0 0 12234

A 4R36 igazándiból most a "populáris" szerkezete (a 7S26 utódjaként) a Seikonak, és a hivatalos napi tolerancia-határa -35/+45mp. Ez például a 8L35 esetében hivatalosan -10/+15mp, azért látható a különbség, és még a 8L35 sem kronométer pontosságú.

Hogy mi éri meg - erre azért nehéz mit mondani, mert a 70/80/90-es évek átalakulási és krízis-időszaka alapvetően megszüntette azt a legalább valamennyire érték/minőség-arányos árazást az óraiparban, ami előtte jellemző volt, a dolog inkább hasonlít lassan a csúcs-hifi világára, ahol már kis mértékű, nüansznyi javulásoknál (amit esetleg észre sem vesz, legalábbis hasznosítani nem tudja a többség) is nagyságrendet ugorhat az ár...

 

A nagyon drága felső kategóriás szerkezeteknél egyébként ez jellemzően egy megfogható pont - jóval alaposabb kidolgozás a pontosságra nézve kritikus pontokon, emiatt sokkal kisebb tolerancia-határok, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az olcsóbb, populárisabb-tömegáruk között ne lehetne kifogni olyan jól sikerült darabokat, amelyek akár ennek a legfelsőbb kategóriának az elvárható pontosságát is tudják teljesíteni. Csak éppen ezt elvárni nem lehet, nem is garantálja senki, ha sikerül kifognod egy ilyet, akkor örülhetsz, de ha egy napi percet össze-vissza ingadozó járású 4R36-ot fogsz ki véletlenül - akkor sincs semmiféle jogalapod sajnos visszamenni reklamálni - belefér, nem ígértek többet, és ha ezt hozza...

 

Tegyük hozzá azt is, hogy ezeket a tolerancia-határokat normál hétköznapi használatra, tehát mindenféle hordási profilra és változó hőmérsékletű évszakokra adják meg, ergo simán lehetséges, hogy egy adott helyzetbe be tudsz szabályozni egy viszonylag stabil viselési profil mellett úgy egy ilyen órát, hogy napi pár másodpercnél többet nem tér el, és akár el is kezdhetsz örülni, hogy milyen jól jártál - de aztán beköszönt az ősz/tavasz/akármi, meg elkezdesz bringázni stb.. - és rögtön ugrik 10-20mp-et, hát ez ilyen...

 

Ha nem lenne ilyen, ha az egyszerűbb-olcsóbb kivitelű mechanikák is tudnák a hajókronométerek pontosságát (amit néha lelkes orosz órás amatőrök láthatóan őszinte hittel hangoztatnak, meg ismerjük a nagypapa soha nem szervizelt Doxa-ját, ami havi egy másodpercél nem tér el többet ma sem...), akkor ez utóbbiak kifejlesztésére sosem áldoztak volna annyi energiát, de a kvarcórát sem kellett volna a mai napig kifejleszteni, hiszen a legolcsóbb bádog vekker is atomóra szintet hozna...

Előzmény: weirdo (12232)
pacs_425 Creative Commons License 6 napja 0 0 12233

Ezzel a 4R36-tal is az van, mint amit APT előtted kettővel írt. Nem finomszabályzós, így a hajszálrugókulcsot ha megmozdítod, lehet hogy több járáseltérést okozol, mint eddig volt. Ha megbontod, lehet tesztelni megint vízállóságra, és valszeg többször is szabályozni kell, mire eléred amit szeretnél.
Amit meg lehet próbálni bontás nélkül, hogy éjszakára élére állítva teszed le az órát, korona fel vagy le pozícióba, így van esély rá, hogy visszakésik egy picit a nagy sietésből.

A 8L és 6L szerkezetek az a felső kategória a Seikónál, biztosan jobb a billegő és a hajszálrugó a belépő szintnél. És ezek 28 800 A/h werkek finomszabályzóval, amúgy tökre hasonló CAM felhúzószerkezettel, mint a legolcsóbb Seikók, de sajnos 1 milla fölött kelletik magukat. Hogy megéri-e? Mindenkinek bukszája szerint...

Előzmény: weirdo (12232)
weirdo Creative Commons License 6 napja 0 0 12232

Sziasztok, a Seiko 4R36-ot mennyire lehet pontosan beszabályozni? Vettem egy Samurai-t, konzekvensen hozza a napi 20 pluszt. Tudom, benne van a gyári toleranciában, de le szeretném nyomni 10 alá. 

A másik kérdés, hogy a 8L35-ör werk jobb annyival, hogy megéri kifizetni a 4x-5x magasabb árat egy azzal szerelt óráért?

satzowlee Creative Commons License 6 napja 0 0 12231

Így van, a 18 mp nem a világ vége.

Egyébiránt, nem is olyan régen-októberben- a nyugdíjba vonulásom alkalmával kaptam a cégemtől ajándékba egy Bambino 2-est, 40,5 mm-est.

Az óra tényleg csodálatos, kb 3-héten át járattam, aztán kibontottam-hát miért is ne?? :D- finomítottam rajta, hisz átlag napi kb 20mp-et sietett, sikerült ez annyira, hogy tartotta a másodperces pontosságot, természetesen így letéve, meg úgy letéve, amennyit-2-3mp-et sietett nappal, azt visszakéste éjjel az élére állítva.

Most már megint siet kb 10-12 mp-et, pedig ugye nem hadonásztam vele, még csak nem is pofozkodtam :D

Ennyiért nem fogom megint kibontani, kriminális egyébként is ez az Epson-pattintós hátlap, nyom-karc nélkül nem maradsz...

Szóval ez egy ilyen sport, aki a pontos időt akarja, vegyen rádióvezéreltet, lassan már párszázért is kapni...

Előzmény: APT (12230)
APT Creative Commons License 2024.03.18 0 0 12230

Nem egészen, a Faraday-kalitka az elektromágneses hullámok árnyékolásáról szól. A mágneses erővonalak másképpen működnek és hatnak (eleve önmagukban mindenképpen záródó erőteret képeznek), viszont a mágnesezhető tulajdonságú anyagok valóban képesek nagy mértékben leárnyékolni a belső terüket.

 

Az igazság az, hogy ennél a szerkezetnél egy stabil 18mp-es sietés remek jó eredmény, semmiféle beavatkozást sem igényel, a szerkezetnek mozgó tőkéje és finomszabályozó nélküli egyszerű kulcsa van, egy huszáros asztalra csapástól megmoccanhat szerencsétlen esetben annyira, hogy az már 5-10mp eltérést is okozhat, de kimozdulhat az egyszerű ütésbiztosítás is, és nem mindig jön tökéletesen vissza alaphelyzetbe - meg lehet próbálkozni rászabályozni, de igazándiból a legtöbb szakember egy ilyen óránál-szerkezetnél ilyen eredmény mellett elzárkózik ettől, mert - már elnézést mindenkitől, tényleg nem akarok senkit megsérteni, de aki ettől a szerkezettől másodperc pontosságot tényleg elvár - hát, az vegyen kvarcórát...

Napi 2-3mp pontosságot egy minősített kronométer szerkezet, ha tud, az sem mindig. Ennek a szerkezetnek az említett -15/+25mp ingadozáson belül kell gyárilag tudnia maradni, ha ezt tudja, akkor teljesíti a specifikációt. Hobbiból lehet rajta finomítgatni, de ha beviszel egy ilyen órát egy óráshoz, az kinyitja a tokot, műszeren rászabályoz, visszazárja, végez egy tömítettség-ellenőrzést, és jó esetben is kér ezért 10-15 ezret - aztán másnap visszaviszed, hogy még mindig van rajta 5-6mp, GOTO1, és elég ezt párszor eljátszani, hogy rámenjen az óra ára - és simán lehet, hogy soha nem fogja hozni azt, amit a vágyálmokban szerepel... És valóban, még az olajok is öregednek-helyezkednek, a szerkezet hőkompenzációja sem hajókronométer szintű valami, 5-10mp eltérést simán okozhat önmagában az évszakok, a középhőmérséklet változása, de még a napi viselési rutin kisebb változásai is.

 

Nem vállalható jobbra beszabályozni egy szerkezetet - mint amit az gyárilag tud... Előfordul, hogy sikerül, persze, nem is olyan ritka ez - de ezért felelősséget vállalni irreális.

Előzmény: satzowlee (12229)
satzowlee Creative Commons License 2024.03.18 0 0 12229

Szia Péter.

Maga a tény, hogy a hajszálrugó nem demagnetizálható bontás nélkül, gondolom, a Faraday-kalitkára vezethető vissza, szerinted is ez a magyarázat rá?

Újfiú, a napi 18mp tényleg nem a "felmágneseződés" eredménye, mégcsak nem is ragadt össze két spirál(utóbbi akár napi másfél órányi sietést is eredményezhet), én inkább arra tippelnék, hogy csökkent az amplitudó, kisebb a billegő mozgása, ennek ugye meg az az eredménye, hogy a tikk-takk rövidebb időközönként jön létre. Lehet ennek okozója pl a picit bevastagodott 1-es olaj is, az egy dolog, hogy mikor vásároltad a karórádat, az pedig egy másik dolog, hogy mikor gyártották le!-itt van pl a Moebius-olaj, ami kimagasló a többi olaj közt mint minőség és élettartam, de lám ők sem garantálnak 7-évnél több időnyi tuti kenőképességet. Tudom, hogy a Seiko-olajokról egyesek ódákat zengenek, de ugye ez egy Orient, szóval nem tudni semmit a kenésről.

Ami engem illet, talán azt szorgalmaznám, hogy mossák ki és kenjék át mindazt, ami billegő-ill ehhez tartozó csapágy-fedőkő, itt a legsűrűbb a mozgás, szerencsésebb esetben ez is elég ahhoz, hogy az órád 4-5-évig kibírja komolyabb kopások nélkül.

APT Creative Commons License 2024.03.18 0 0 12228

A tok enyhe mágnesessége előfordulhat acéltoknál, de korántsem mindig zavarja az órát. Viszont amennyiben a hajszálrugó tényleg fel volna mágneseződve - akkor egyben úgyis reménytelen próbálkozni, az óra megbontása, sőt, a billegő tokból kiemelése nélkül LEHETETLEN lemágnesezni. Maga a zárt acél tok saját magán vezeti át a mágneses erővonalakat, ergo annyit mágnesezgetsz vagy éppen demagnetizálsz egy tokot amennyit akarsz - a szerkezetbe a mágneses erővonalakból jóformán semmi - vagy konkrétan semmi sem fog eljutni.

Egyébként napi 18mp és stabil sietés nem vezethető vissza felmágneseződésre, a hajszálrugó felmágneseződése a menetek teljesen rendszertelen összetapadásával jár, ez bizonytalan-összevissza, de ennél jóval jelentősebb sietést okoz, ha viszont egy-egy menet "összecsókol végül", és úgy is marad - az már stabil fél-egy órás sietést fog jelenteni. Ha az óra teljesen stabilan +18mp-et hoz, akkor annak csak beszabályozási problémái vannak, megjegyzem, az órádban ugyebár a 22 köves Orient F6922 szerkezet dolgozik, ami egy középkategóriás, voltaképpen kicsit nyers kidolgozású, nem valami végtelenül szofisztikált mechanika, és gyárilag -15/+25mp eltérésen belül ígérnek rá, ergo az a napi +18mp még arra sem adna okot, hogy új óránál a márkaszerviz hajlandó legyen hozzányúlni rászabályozni - hozza a gyárilag ígértet, azt mondanák rá, hogy "ez ennyit tud". Persze, ha stabilan hozza az eltérést, akkor érdemes lehet mégis rászabályozni - ami műszert és magától értetődően minden alkalommal toknyitást jelent.

Előzmény: újfiú79 (12219)
újfiú79 Creative Commons License 2024.03.14 0 0 12227

Az előző cím már nem fog működni, mert lejárt.

 

Ez jó lesz:

 

kazal_

kukac

freemail

pont

hu

Előzmény: DLCBP (12225)
újfiú79 Creative Commons License 2024.03.13 0 0 12226

Kölcsönadnád egy napra, vagy mire gondolsz?

Azt nagyon megköszönném.

 

Írnál egy rövidet erre az eldobhatós címre, hogy tudjunk egyeztetni?

 

kailene3 @ birthdaypw.   com

 

A rendes e-mail címemről fogok válaszolni, csak azt nem akarom ide kiírni.

Köszönöm!

Előzmény: DLCBP (12225)
DLCBP Creative Commons License 2024.03.13 0 0 12225

Valamelyik nap bevihetem reggel a lemágnesezőt. 

Előzmény: újfiú79 (12223)
Boundary Creative Commons License 2024.03.13 0 0 12224

Pontosan, nem is mágneses az órád.

 

Előzmény: újfiú79 (12222)
újfiú79 Creative Commons License 2024.03.13 0 0 12223

Budapesten.

Előzmény: DLCBP (12221)
újfiú79 Creative Commons License 2024.03.13 0 0 12222

Emlékszem.

 

De nem értem mire célzol:

-a fémpénz is mágnesezhető ?

-bármilyen fém eltéríti az iránytűt,  így lehet nem is mágneses az órám ?

-?

Előzmény: Boundary (12220)
DLCBP Creative Commons License 2024.03.13 0 0 12221

Hol laksz? 

Előzmény: újfiú79 (12219)
Boundary Creative Commons License 2024.03.13 0 0 12220

Kincs ami nincs című filmben egy fémpénz elég szépen "bemozdítja" az iránytűt:)

 

Próbáld ki.

 

 

Előzmény: újfiú79 (12219)
újfiú79 Creative Commons License 2024.03.13 0 0 12219

Észrevettem, hogy az Orient Mako III automatám többet siet mint megszokott.

Napi +18 másodperc (kb. napi 14 órát kézen van). Tudom, hogy ez a megadott határon belül van, de na (korábban ez kevesebb volt).

 

Nézegettem és arra jutottam, hogy mágneses az óra (iránytűt szépen bemozdítja).

Hogy emiatt siet e vagy sem, azt persze nem tudom, de biztos nem ártana demagnetizálni. Azután majd kiderül, hogy ez volt e a felgyorsulás oka.

 

Látom, hogy 10 ezer alatt lehet demagnetizálókat venni, de nehezen szánom rá magam, mert ez olyasmi ami néhány évente kell és csak pár percre. Nem akarom hogy legyen egy újabb valami, ami csak a helyet foglalja.

Plusz ugye legyártanak a világban még egy vackot ezért a néhány évente néhány percért, ami nem igazán környezetbarát dolog. Az órákat gyűjtő barátomnak sincs ilyen, így nem tudok kölcsönkérni sem.

 

Arra gondoltam, hogy beviszem óráshoz, egy-két percért csak nem számolnak fel annyit, hogy jobban megérné megvennem a demagnetizálót.

 

Be is mentem egy óráshoz, de nem jutottunk el az árig, mert ki akarta nyitni a tokot, mondván hogy csak úgy tudja megcsinálni. Tömítettséget nem tudott volna utána mérni, mondtam, hogy akkor hagyjuk inkább. Mivel bizonytalan voltam, eljöttem azzal, hogy majd utánanézek (mármint ezt magamban gondoltam, nem kérdőjeleztem meg a szakértelmét).

 

Szerintetek tényleg ki kell nyitni hozzá a tokot? Netes leírásokban, youtube-on azt látom, hogy nem kell kinyitni a demagnetizáláshoz a tokot.

 

 

---:Jani:--- Creative Commons License 2024.01.28 0 0 12218

Megvan. Viaszakaptam. Végül megszervizelték - ehhez az kellett, hogy kétszer bemenjek panaszkodni. Második alkalommal nem az arrogáns nő fogadott, hanem egy kollégája, aki elnézést kért, megígérte, hogy soron kívül elvégzik a szervizelést és kedvezményt adnak. Így is lett. De, hangsúlyozom, ehhez kétszer le kellett csesznem őket.

 

Nem tudom, hogy a nő kinek a kije, de szerintem egy normális üzletben már rég kirúgták volna. Lekezelő, és a szégyen, felelősségvállalás jeleit sem mutatta. Kb rögtön felajánlotta, hogy akkor vigyem el az órát. Egyébként szóvá is tettem a kollégájának, hogy pocsék a tapasztalatom vele, és nem csak nekem egyébként. Az utánam jövővel is volt szerencsém hallani, mennyire arrogáns volt. Hát így. Többet az életben nem fordulok hozzájuk, vagy a Seiko szervizbe fogom vinni az óráimat, vagy külföldre.

Előzmény: satzowlee (12210)
APT Creative Commons License 2024.01.26 0 0 12217

Biztos van ilyen is, de ami Miyota 8215-öt legutóbb vettem a neten (kb: fél éve), szépen, újként, gyári kapszulában - az bizony a kis cetli szerint 2015-ös gyártású volt...

Előzmény: Boundary (12216)
Boundary Creative Commons License 2024.01.26 0 0 12216

Ma már nem divat a tárolás, tárolás egyenlő veszteség..

A legtöbb helyen már raktár sincs közvetlenül a gyártótól rendelnek.

 

Előzmény: APT (12215)
APT Creative Commons License 2024.01.26 0 0 12215

Ez egyfelől így van. Másfelől a neten vett új, kapszulás szerkezetek elsöprő többsége úgy, ahogy van szervizérett, legtöbbször 5-10 éve tárolt... Nem tudod mit kapsz, nyilván át is kell szerelni, számlapot, mutatókat, stb...

Előzmény: Boundary (12214)
Boundary Creative Commons License 2024.01.26 0 0 12214

Szerintem érdemes figyelembe venni ,hogy egy új  szerkezet ára 89-95$ és mérlegelni:)

Előzmény: Saughassy (12211)
Saughassy Creative Commons License 2024.01.25 0 0 12211

Sziasztok,

 

A Bajcsyn levo Seiko szerviz ajanlott kategoria? Ar/teljesitmenyben is?:) Egy 4R36 takaritas/beszabalyozas esedekes lenne a Monsteremben.

 

Elore is koszi.

satzowlee Creative Commons License 2024.01.16 0 0 12210

-Egyáltalán megvan még az órád??-láttad??

Előzmény: ---:Jani:--- (12207)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 12209

Sziasztok.

Jacob Zech órákról mi a vélemyény?

VD53 szerkezettel szereltek. Mennyire lehet kínai?

pacs_425 Creative Commons License 2024.01.16 0 0 12208

"ígéretet tett, hogy jövő hétre kész lesz az óra, keresni fognak. Ez második hete volt"

Én ennél a pontnál hoznám el az órát, és vinném máshová.
Jogi úttal vesződjön az aki roppantul ráér, én még azt is elfelejteném, hogy hol ez a brigád. Fél év várakozás egy sima szervizre...

Előzmény: ---:Jani:--- (12207)
---:Jani:--- Creative Commons License 2024.01.15 0 0 12207

Azóta annyi fejlemény történt Orient szerviz ügyben, hogy jártam náluk, ahol az egyébként elég flegmán viselkedő hölgy elmondta, hogy mennyire el vannak maradva, majd ígéretet tett, hogy jövő hétre kész lesz az óra, keresni fognak. Ez második hete volt, tehát egy teljes hetük lett volna felhívni. Gondolkodom, hogy jogi útra tereljem a témát, mert elegem van a hanyagságukból. Pocsék az ügyfelekhez való hozzáállásuk. Mit gondoltok erről? Érdemes lenne más emberekkel együtt csoportos keresetet benyújtani, fogyasztóvédelemhez fordulni? 

 

Anno utánanéztem, hogy hol van a legközelebb Orient szerviz, ahol foglalkoznak generállal, és Münchenben van elvileg. Valszeg már ezer éve kész lenne, ha odaküldtem volna.

Előzmény: pacs_425 (12201)
DLCBP Creative Commons License 2024.01.14 0 0 12206

A szerkezet vagy ponos, vagy nem. De általában beszabályozható. 

Az óra nem "homage". 

A lünettát ha odavered valamihez, eltörhet. De miért vernéd oda.   :-)

Előzmény: D. Cooper ügynök (12204)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!